PESANAN DARI HATI

Buat pembaca tersayang Wajib SOLAT DULU sebelum terus membaca!! Janganlah bagi 'saham' free kat saya ek ek ek..? Dosa yang ada pun tak tertanggung da...^_^

Tuesday, November 23, 2010

Kisah Kasih Kita (15)

            “ Kami dah buat macam apa yang diarahkan…” suara di hujung talian melaporkan.

“ Bagus…! Betul korang buat macam apa yang aku suruh….?”

“ Ya……”

“ Good job! Nanti aku akan bank in duit ke akaun kau….”

“ Ok……..”

Lantas talian terus terputus…
******************************************************************************

Durra dah letih melihat jam di pergelangan tangannya….kenapa Baim tak call lagi ni..?

            “ Iz…ada Baim call tak…?” Durra bertanya pada Iz yang masih berada di perkarangan rumahnya itu..

            “ Takde pun…..” Iz menjawab sepatah..

            “ Kenapa lama sangat ek……?” Durra bertanya risau..

            “ Tak payah risaulah… Baim takde apa tu. Sekejap lagi dia call la. Kalau takde  jugak awak call dia la….” Iz mencadangkan dan Durra hanya mengangguk..

            “ Apit nak ikut Mak Cu try baju pengantin….” Apit mencelah secara tiba-tiba dan menceriakan sedikit suasana..

            “ Apit tak payah ikutlah…Pakcik hantar Mak Cu sekejap je. Nanti dah hantar Pakcik cepat-cepat balik……” belum sempat Durra menjawab Iz dan jawab dulu. Durra menjauh sedikit untuk cuba menghubungi Aiman..

            “ Alaa…….” Apit memuncung tak puas hati..

            “ Nanti Pakcik ajar buat layang-layang….nak tak….?”

            “ Nak…! Nak…..!”

            “ Okay kalau nak duduk rumah je…..” Iz mengumpan anak kecil itu…

            “ Okay……”

            “ Iz …saya call dua tiga kali takde orang angkat pun….” Durra kembali mendekati mereka. Iz berkerutan…

            “ Sekejap saya try…..” kali ini Iz pula bergerak menjauh sedikit dan mengeluarkan telefon bimbitnya dari dalam kocek. Dicuba sekali…gagal…dia menggeleng ke arah Durra..

            Dicuba sekali lagi…..

            “ Hello…….?” Iz berkerutan mendengar suara yang tidak dikenali di hujung sana..

            “ Siapa ni….?” Iz drastik bertanya..

            “ Hello encik…..” kedengaran suara penyambut telefon itu cemas..

            “ Ye saya…..?” Iz sudah berdebar..

            “ Encik kenal dengan Encik Zaim ni…?”

            “ Saya adik dia…kenapa bang….??!”

            “ Encik Zaim ni accident….keretanya terbabas ke tepi jalan langgar pokok. Keadaan dia parah jugak ni, encik kena cepat datang sini……….!!” Iz terdiam. Apa yang hanya didengarnya selepas itu adalah tempat di mana berlakunya kemalangan abangnya itu..

            “ Durra…….” Iz memanggil Durra sekilas..

            “ Kenapa Iz…….?” Durra pantas bertanya. Raut wajah Iz cukup menakutkan dirinya sendiri..

            “ Awak kena ikut saya sekarang……”

            “ Kenapa…….?!”

******************************************************************************
           
            Di dalam kereta…

            “ Sabar Durra…insyaALLAH Baim tak pape………” Iz cuba menenangkan Durra. Sudah diberitahu berita ini pada seluruh ahli keluarganya dan Iz berpesan biar dia dan Durra sahaja yang pergi melihat keadaannya terlebih dahulu. Jika ada apa-apa yang tidak diingini berlaku, Iz berjanji untuk menelefon mereka. Sebenarnya Iz lebih kepada tidak sanggup untuk membiarkan ahli keluarganya terkejut dan bersedih..

            Durra hanya senyap tidak berkata apa. Cuma kelihatan jelas tubir matanya yang bergenangan dengan air mata. Sebaik sahaja sampai ke tempat kejadian, Durra meluru keluar..

            “ Baim………..!!” Durra memanggil nama lelaki itu kuat di sebalik orang ramai yang mengerumuni kawasan tersebut. Durra ternganga melihat kereta arwah abangnya yang remuk di depan dengan kepulan asap yang masih ada. Iz berlari anak pantas mendapatkan Durra..

            “ Tolong tepi sikit…kami family mangsa…….” Iz meminta laluan mendekati kereta dan kelibat abangnya dicari sekeliling…

            “ Encik ni ke adik Encik Zaim yang saya call tadi…..?” Iz menoleh sekilas apabila seseorang menyapanya. Durra turut berpaling…

            “ Ye…mana abang saya……?!” Iz bertanya risau. Hatinya cukup gerun tika ini..

            “ Kat sebelah sana tu………” lelaki tersebut menunjukkan ke arah belakang mereka. Lantas Iz dan Durra berpusing. Mereka berlarian ke arah Aiman yang terbaring tanpa sedar di tepi jalan dengan kepalanya yang berlumuran darah..

            “ Ambulance dalam perjalanan ke mari. Kami dah call tadi….” sayup-sayup Iz mendengar ada orang memberitahunya begitu. Entah siapa dia tidak tahu..

            “ Baim……….!” Iz memangku kepala abangnya dengan perasaan sebak..darah yang mengalir di dahi abangnya dilap perlahan..

            “ Baim…..macam mana boleh jadi macam ni…?” Durra sudah teresak-esak menangis. Dia memandang raut wajah Aiman..

            Namun mereka hampa kerana Aiman langsung tak menjawab..

            “ Tolong panggil ambulance tu datang cepat….!!” Iz tiba-tiba menjerit kuat bagaikan tidak sabar dan menyebabkan orang ramai yang berada di situ semua terkejut. Iz sudah tidak mampu berfikir apa..

            Sejurus kemudian ambulance sampai dan Aiman terus dikejarkan ke hospital berhampiran. Durra menaiki ambulance bersama Aiman manakala Iz mengikuti ambulance tersebut dengan keretanya.

******************************************************************************

            Di hospital pula..

            “ Iz…” Iz menoleh sebaik mendengar namanya dipanggil. Kelihatan seluruh ahli keluarganya sudah datang dengan ibunya yang sudah basah dengan air mata..

            “ Ibu……” Iz menjawab lirih penggilan ibunya itu dan matanya hanya memandang lesu seluruh ahli keluarganya yang lain..

            “ Macam mana Baim kamu…..?” Encik Mahmud bertanya tidak sabar..

            “ Dia ada kat dalam….” Iz menunjukkan bilik kecemasan yang masih menyala lampu di atasnya itu..

            “ Durra…..” Puan Nurzah terus mendekati Durra yang kelihatan sugul duduk di salah sebuah kerusi di luar bilik kecemasan itu..

            “ Cik Zah……….” Durra merasa sebak tika melihat bakal ibu mertuanya itu..

            “ Sabar sayang….Im tak pape tu…..” Puan Nurzah menenangkan bakal menantunya itu dan bahunya dipeluk kejap ke sisi..

            Suasana tegang ketika itu. Sungguh sunyi. Tidak ada seorang pun yang terdaya untuk bersuara. Masing-masing ralit berdoa di dalam hati semoga tidak ada apa-apa perkara buruk menimpa Zaim Aimanuddin! Apatah lagi menjelang hari bahagianya lusa..

            “ YA ALLAH….beri kesempatan untuk abang aku terus bernafas. Beri kesempatan pada dia untuk hidup dengan orang yang dia sayang…” Iz berdoa bersungguh di dalam hatinya..

            Tidak lama selepas itu pintu bilik kecemasan terbuka dan seluruh ahli keluarga Encik Mahmud mengerumuni doktor lelaki itu…

            “ Doktor…..abang saya macam mana….?!”

******************************************************************************

            “ Janganlah sedih…..Baim tak mati lagi…..” Aiman bersuara perlahan pada Durra yang duduk di sisi katilnya dengan wajah ceria. Bagaikan dengar tidak dengar sahaja suaranya itu. Durra menjeling perlahan Aiman yang kelihatan tidak takut barang sedikitpun..

            “ Jantung Durra macam dah nak tercabut bila tengok Baim tadi. Baim boleh lagi nak main-main…….?” Durra bersuara keras. Syukur dipanjatkan ke hadrat ILLAHI bila doktor memberitahu bahawa Aiman selamat dan tidak sedarkan diri hanya kerana hentakan yang sedikit kuat di kepalanya. Namun dia bersyukur kerana ALLAH S.W.T masih memanjangkan umur lelaki ini..

            “ Mana boleh Baim pergi mana-mana. Nanti siapa yang nak bersanding dengan Durra…Durra nak bersanding sorang-sorang ke……?” Aiman bergurau lagi..Durra menarik nafas dalam…

            “ Baim……!”

            “ Okay…….Baim tak main-main lagi. Tapi Durra janganlah nangis. Baim taknak Durra nangis sebab Baim……” Aiman lirih bersuara menyebabkan Durra bertambah sebak. Semakin laju air matanya jatuh ke pipi. Hanya lelaki ini yang masih sudi mengangkat hidupnya yang kian suram…apa akan jadi kalau lelaki ini juga dijemput ALLAH…? Sungguh Durra takut…

            Sekejapan Iz muncul di bilik abangnya ditempatkan. Turut duduk disebuah lagi kerusi yang ada. Setelah lebih 3 jam abangnya tidak sedarkan diri….banyak yang dipendamnya. Ahli keluarga mereka pun masih ada di luar. Cuma mereka bergilir-gilir masuk untuk melawat Aiman..

            “ Baim…..kenapa careless sangat drive..? Baim tak pernah macam ni before this….” Iz menyuarakan resah hatinya..

            “ I don’t know……..” Aiman menjawab ringkas…

            “ Semua macam cepat sangat. Sampai satu selekoh….brek kereta tu macam tak berfungsi, Baim nak elak daripada bertembung dengan kereta lain…sudahnya Baim langgar pokok besar…then…here I am….” Aiman tersenyum bercerita..

            “ You really made me scared bro……” Iz menokok lagi. Aiman hanya tersenyum bahagia melihat betapa dirinya dikelilingi orang-orang yang menjadi kesayangannya..

            “ Kenapa dengan brek kereta tu…? Selama ini okay je…..” Durra tiba-tiba bersuara

            “ Benda dah nak jadi Durra….bukannya boleh kira before ni okay so sekarang masih okay. Nasib Baim tak biar Durra yang drive. Kalau Durra yang drive taktau apa jadi….” Aiman menyambung bicaranya. Durra hanya mengangguk kecil..

            “ Nasib baik ALLAH masih panjangkan umur Baim…..” Aiman bersuara..

            “ Thank GOD!.......” Iz menyambut pula dan Aiman tersenyum lagi..

            “ Kalau Baim takde siapa nak jaga Durra kan…?” Aiman berfikir perlahan menyebabkan Durra sedikit tersentak. Iz memandang simpati wajah gadis di sisinya itu. Iz turut bersyukur melihat abangnya selamat. Dia tidak rela melihat Durra bersedih lagi….sudahlah baru ditinggalkan ayahnya…takkan bakal suami turut akan diambil ALLAH..? Mujur ALLAH masih sayangkan mereka semua. Kini semuanya selamat-selamat sahaja…

            “ Apa Baim cakap ni….kan Baim dah selamat. Baim boleh jaga Durra….” Durra tidak senang dengan bicara lelaki ini..

            “ Iz nak tak jaga Durra untuk Baim kalau Baim takde nanti…..?” Iz terkejut besar mendengar bicara abangnya yang satu ini! Iz memandang sekilas wajah Durra yang turut terkejut..

            “ Apa Baim ni…? Cakap macam takde iman. Apanya yang kalau-kalau..? Baim dah selamat okay…..!” Iz sedikit berang mendengar bicara abangnya. Durra hanya memandang wajah Iz yang ketara menahan marah itu..

            “ Apa marah-marah ni….? Baim cuma tanya je……” Aiman masih tenang seperti tadi. Iz menjeling geram..
            “ Dahlah…Baim rehat banyak-banyak. Rasanya kesan hentakan tu masih ada sebab tu Baim fikir bukan-bukan…..” Iz akhirnya berniat untuk keluar dari bilik itu..

            “ Iz keluar dulu….Sha dengan Dikya pulak nak masuk tengok Baim……” Iz terus bangun dan keluar. Manakala Aiman hanya memerhati susuk adik kesanyangannya itu..

            “ Doktor kata insyaALLAH if keadaan Baim dah okay esok pagi Baim dah boleh keluar….” Aiman memberitahu pula kepada Durra yang masih tetap duduk di sisinya. Dia sememangnya tidak cedera teruk. Cuma kepalanya sahaja yang berbalut akibat hentakan di stereng kereta..

            “ Alhamdulillah……”

            “ Sorry pasal tak dapat try baju pengantin tadi…..” Aiman memohon maaf pula kali ini..

            “ Takpelah Baim….bukan Baim mintak nak jadi macam ni. Kan dah takdir….”

            “ Lagipun kita tak pergi try pun takpe…..” Durra menokok lagi…

            “ Mana boleh….nanti kalau-kalau ada yang nak kena alter takut tak sempat. Esok lepas Baim check out dari sini kita singgah butuk pengantin tu dulu eh….” Aiman ceria meminta…

            “ Ikut Baimlah….Durra ikut je…..” Durra hanya menurut dan tidak membantah..

            Aiman tersenyum bahagia mendengarnya…

******************************************************************************

            Alhamdulillah! Tiada ungkapan yang mampu diucapkan selain rasa syukur yang tidak bertepi ini. Pagi ini Zaim Aimanuddin sudah selamat bertunangan dengan Durratul Suraya. Majlis serba ringkas ini berjalan lancar dengan kehadiran seluruh kaum keluarga terapat kedua-dua belah pihak. Kini tinggal menghitung jam, minit dan saat sebelum mereka bakal diijabkabulkan kira-kira selepas waktu asar nanti..

            “ So amacam dah jadi tunang orang ni….?” Sha bertanya ceria pada abangnya di rumah Opah mereka. Tika itu mereka duduk berehat setelah selesai majlis pertunangan ringkas selesai. Aiman sebagai bakal pengantin lelaki sudah tentulah hanya duduk menunggu di rumah neneknya. Takkanlah dia ikut sekali ke rumah sebelah. Meskipun zaman sekarang dah berubah tetapi bukan untuk kelaurganya. Mereka masih berpegang teguh pada adat-adat Melayu. Jadi jawapannya duduk rumah Opah tengok tv jela!

            “ Macam, macam mana…..?” Aiman bertanya bodoh. Malas nak layan adiknya ni pun ada jugak…

            “ Yelaaa….nervous ke. Terharu ke. Rasa happy sampai nak guling-guling ke. Takkan takde rasa apa kot…..” Sha menjeling geram.

            “ Rasa macho boleh terima tak…….?” Aiman bernada ceria..

            “ Okay…perasaan mengarut macam tu Baim simpan soranglah. Tak payah share!....” Sha dah naik menyampah. Kot lah dia bersikap baik nak kongsi mengongsi perasaan gembira dengan abangnya ini tapi lain pula didengarnya…malas ah!

            “ Alalala….sayang Baim jangan merajuk. Meh Baim peluk…….”sekelipan Sha dah berada di dalam pelukan abang sulungnya ini. Aiman memeluk adiknya rapat dari sisi..

            “ Eh…eh…apa ni..rimaslah Baim…..” Sha berkerutan sendiri. Adehhh…tercekik anak tekak aku! Kot ye pun bagitahulah dulu nak peluk…tapi ada ek macam tu…?

            “ Alah peluk sikit pun kedekut. Dulu Sha tidur bawah ketiak Baim lagi…suka cium ketiak Baim kan..? Okay je…..” adehhhh…Sha menggeleng..malu pun ada gak..

            “ Helloooooo! Itu dah berapa kurun abad punya cerita…? Dah lapuklah abangku tersayang….” Sha menjawab riak..

            “ Berlagaklah bunyi…..esok-esok mati keringlah meraung nak tidur bawah ketiak Baim….”

            “ Apesal pulak…..??” Sha bertanya geram. Aiman hanya tergelak besar. Tangannya bermain-main dengan rambut Sha yang panjang mengurai ke belakang..

            “ Dah panjang rambut Sha ni…….” erk! Okay Sha tahu Baim nak cakap apa…

            “ Pakailah tudung sayang…..rugi tau bagi orang tengok free-free rambut cantik Sha ni……” Aiman bersuara perlahan..

            “ Adehhh…ini yang malas duduk berdua dengan Pak Ustaz ni. Ada aje yang nak diceramahkan……”

            “ Ceramah free tanpa bayaran..ok la kan…? Siapa nak bagi…..”

            “ Yelahhh.. Ha! Bagi dekat tunang Baimlah. Dia pun free hair lagi tu…….” Sha memprovok abangnya pulak! Yes….yes!

            “ Alahhhh…itu lain cerita. Dah kahwin nanti tahulah Baim pujuk dia lembut-lembut. Mesti cair punya…..”

            “ Bluwekkkkkkk…!”

            “ Sekarang Baim cakap pasal Sha……”

            “ Yelaaa…orang taulah. Kang esok lusa orang pakailah. Lepas kahwin ke……”

            “ Aduiiiii! “ Sha merasa kepalanya ditolak kuat..

            “ Nak tunggu kahwin bila cik adik oii…..? Ke awak ni dah gatal nak berlaki…..” Sha tersenyum-senyum kucing mendengarnya..

            “ Nak…nak….nak kahwin! Lepas majlis Baim terus buat majlis Sha boleh….?” Sha bersuara gatal…

            “ Amboi amboi amboi…..lebih dah ni….”

            “ Alaaaa…bolehlah…..”

            “ Dah ada calon ke……?”

            “ Dah…..dah………!” Sha menjawab ceria persis seorang kanak-kanak. Aiman hanya tersenyum melihat telatah adik manjanya ini..

            “ Siapa….? Ayie…..?” mata Sha terjojol mendengar nama tersebut dari bibir abangnya….

            “ Sha ingat Sha kat kampung Baim tak tau apa jadi……?” Aiman tersenyum kecil…

            “ Isy…..mesti Baiz jaja cerita Sha ni kan….? Teruk betullah. Siap dia nanti…..!”

            “ Kalau dia tak cakap pun Baim tahulahh! Baim ada sixth sense……” Sha mencebik dibodohkan bulat-bulat oleh Aiman…

            “ Selagi tak pandai masak…tak pandai kemas rumah…tak pandai nak urus diri sendiri kasi betul jangan berangan nak berlaki….” sekali lagi Sha merasa kepalanya ditolak kasar..

            “ Isy…..Baim tak sportinglah…”

            “ Arghhhhhh..tak kira….!” Aiman menjawab tegas..

******************************************************************************
          
             “ Nah ni baju Baim….pergi ganti dululah. Iz duduk kat luar….” masa yang ditunggu-tunggu telah tiba. Sekarang Aiman sedang bersiap-siap untuk majlis akad nikahnya..

            “ Alaaa…siapa nak ikatkan samping Baim..? Mana Baim pandai….” Aiman bertanya naïf. Iz rasa nak tergelak..

            “ Tau dah…tiap kali raya pun Iz yang pakaikan. Pergilah salin baju dulu. Nanti Iz masuk. Cepat sikit……”

            “ Owhhh okay…….” Aiman menjawab perlahan..

            “ Baim okay tak ni….?” Iz bertanya pantas…

            “ Okay….kenapa….?” Aiman bertanya pelik…

            “ Takdelah….muka Baim nampak pucat….”

            “ Baim letih lah Iz…….”

            “ Letih kenapa……?”

            “ Tak tau lah…cuma rasa penat sangat…..” Iz melihat abangnya menekan-nekan dada..

            “ Baim tak cukup tidur kot…..”

            “ Agaknyalah……”

            “ Dah tukarlah  cepat. Nanti dah siap jerit tau…..” Aiman hanya menangguk mendengar arahan itu…

            Dua puluh minit berlalu, Aiman masih di dalam. Iz pelik…tukar baju pun lama….??

            “ Baim…….!” Iz menjerit kuat…

            “ Ye……….” Iz mendengar abangnya menjawab perlahan….

            “ Apa yang lama sangat tu……?”

            “ Nak siap dah ni…..”

            “ Iz masuk ni….” akhirnya Iz terus merempuh masuk. Alaaah bukan tak pernah tengok abangnya salin baju pun..

            “ Awatlah macam kura-kura sangat pergerakan Encik Zaim Aimanuddin petang ni….?” Iz cuba menceriakan suasana. Aiman hanya tersenyum namun wajahnya pucat…

            “ Iz…….” Iz memusingkan kepala sebaik namanya dipanggil….

            “ Eh….Baim……..!!” Iz menjerit kuat sambil menahan abangnya daripada jatuh terkulai ke atas lantai. Iz cemas

            “ Abah……………..!!” 

9 comments:

saadiah~~ said...

pulak...ape dh jadik dgan im nih??agak nyer ader efek kot kat otak im disebbkan eksiden tuh..(erk..wat cite sndr lagik..:P)

jahat nyer mst khairi tuh..kan durra tolak lamaran die dulu..huhu..

Anonymous said...

jgn la matikn watak baim huhuhu....cdey3

BoyoBona said...

msti Iz gantikan tmpat Baim kan2...

alreinsy said...

huhuhu.. sila la sambung citer anda... nk tau kisah seterusnya... skema la pulak ayat.. hehehe

~ZYX~ said...

sambung lagi..sian nye baim..tp suke je kalu iz yg ganti baim...(gile kejam)..hehehe
sha pon gatal nak kawin ngan ayie..

Anonymous said...

agknya mmg baiz nk kene gnti kwen dgn durra kowt? hehehe...

IVORYGINGER said...

jgn la matikan watak Baim.
Kesian Mya Zara. Lama dah dia ada hati ngan Baim.
Biar Durra kahwin ngan Iz la. Iz syg durra, durra pun syg Iz kan.

Durra kena rap ngan shafrie ngoknget tu ek. lani dia nk bt jahanam lak kat bakal suami Durra. mmg laknak dia tu.

MaY_LiN said...

o-o..
oe da jadi

iyka said...

jangan kate aiman mati ? ohhh noo ! pakwe ensem tak leh mati lah ! kompem pas ni nanges :P

Post a Comment